Soms is alles gewoon raar. Je weet niet echt wat het is, maar om de een of andere reden voelt het leven opeens ongelooflijk moeizaam, vermoeiend en onbevredigend. Het dagelijkse leven is vervelend, je medemensen ook en je eigen gedachten worden een pure marteling. Je glijdt steeds dieper weg in een vicieuze cirkel van zelftwijfel en slechte stemmingen die je hele leven in twijfel lijkt te trekken. Vooral in de winter, wanneer je voor zonsopgang het huis verlaat en ’s avonds in het donker thuiskomt, is de kans om in een onaangename lethargie te vervallen bijzonder groot. Je voelt je overweldigd door alle vermeende problemen die objectief gezien niet erger zijn dan normaal, maar subjectief gezien heb je gewoon de energie niet om iets aan de overweldigende situatie te doen. In het ergste geval glijd je regelrecht af naar een echte winterdepressie.
Iedereen weet dat geluk en een goed humeur niet blijvend zijn. Toch vinden we het ongelooflijk moeilijk om een slechte dag als zodanig te accepteren en te aanvaarden dat het soms gewoon het ergste is. Er zijn veel redenen voor een slecht humeur en we kunnen vaak niets doen aan de externe omstandigheden die ons in de problemen hebben gebracht. Meestal zijn de oorzaken echter heel banaal. Belachelijk eenvoudig, maar uit pure frustratie zijn we niet in staat om objectief naar de situatie te kijken en de triggers te herkennen. Winterdepressie, veroorzaakt door minder daglicht en minder beweging, is het perfecte voorbeeld van hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben op ons emotionele welzijn. Gelukkig kunnen de rollen ook omgedraaid worden! Kleine aanpassingen ‘van hun kant’ kunnen ongelooflijke positieve effecten hebben en je behoeden voor het verspillen van weken en maanden van je leven met naar beneden hangende mondhoeken. De volgende keer dat je je realiseert dat je goede humeur naar de knoppen gaat, is het de moeite waard om de volgende 5 punten zo snel mogelijk te controleren om de belangrijkste oorzaken van een slecht humeur weg te nemen:
- Wanneer heb ik voor het laatst gegeten?
Een lege maag en een lage bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat we ons zwak, moe en uitgeput voelen. We worden emotioneel dunner, voelen ons snel overweldigd en zelfs kleine dingen die ons onder normale omstandigheden niet zouden storen, duwen ons naar de grenzen van onze veerkracht. Zodra onze buik vol is en onze bloedsuikerspiegel stabiel, ziet de wereld er weer een stuk vriendelijker uit. Diëten in het algemeen, en “koolhydraatarm” in het bijzonder, gaan daarom vaak gepaard met slechte stemmingen.
- Wanneer heb ik voor het laatst geslapen?
Het belang van voldoende slaap voor algemene prestaties wordt vaak enorm onderschat. Slechts een heel klein percentage van de bevolking kan met 6 uur of minder toe zonder dat hun vitaliteit en humeur eronder lijden. Het is niet omdat je gewend bent minder te slapen dat minder ook automatisch genoeg is. Zeven tot acht uur slaap per dag zou het doel moeten zijn om over het algemeen efficiënter te zijn en beter bestand tegen slechte stemmingen.
- Wanneer was ik voor het laatst buiten?
Lichaamsbeweging in de buitenlucht kan ons humeur in een mum van tijd aanzienlijk verbeteren, zonder dat we onze hardloopschoenen hoeven aan te trekken. Onze bloedsomloop en stofwisseling krijgen een boost tijdens een ontspannen wandeling en de hersenen worden voorzien van meer zuurstof. Vermoeidheid verdwijnt en lichaamsbeweging is ook een uitlaatklep voor stressvermindering, waardoor ons humeur verbetert en we mentaal en emotioneel “verdampen”. Vooral in het koude seizoen hebben we de neiging om minder naar buiten te gaan, terwijl we daar juist het meeste baat bij hebben. Zonlicht wordt een kostbaar goed naarmate de dagen korter worden. Probeer er dus zoveel mogelijk van te vangen nu het nog kan. Voor wie absoluut geen tijd heeft om buiten te sporten, is een daglichtlamp aan te raden. De speciale tl-buizen hebben een immense uitstraling die het natuurlijke licht zeer authentiek imiteert. Dit houdt je niet alleen wakker, maar levert ook een waardevolle bijdrage aan een betere mentale en emotionele toestand, vooral in de wintermaanden.
- Wanneer was ik voor het laatst onder de mensen?
Ieder van ons is een sociaal wezen, of we dat nu leuk vinden of niet. Dit geldt zowel voor introverten, die zich liever terugtrekken om te ontspannen en af en toe te genieten van het alleen zijn, als voor extraverten, die geneigd zijn hun geluk te vinden in het omgaan met andere mensen. We zijn evolutionair gevormd om de nabijheid van anderen te zoeken en kunnen op de lange termijn alleen echt gelukkig zijn als we geïsoleerd en afgesloten van de buitenwereld leven. Eenzaamheid is een van de belangrijkste oorzaken van depressie en kan ons zelfs lichamelijk ernstig ziek maken. Gun jezelf daarom altijd het gezelschap van andere mensen, vooral als je daar eigenlijk geen zin in hebt.
- Muziek
Klinkt banaal, maar het tegengif is net zo simpel als de redenen voor ons slechte humeur. Ons favoriete liedje opzetten en er ongeremd op dansen door het huis doet wonderen! Muziek is als magie en als het ons niet opvrolijkt, kan het ons in ieder geval helpen om de negatieve gevoelens eruit te laten en ons van binnenuit te reinigen. Het is een katalysator die het verwerken en loslaten van gevoelens versnelt, ons nieuwe moed geeft en ons uiteindelijk sterker en gelukkiger laat voelen.
Kleine trucjes met een groot effect
Voordat het slechte humeur uit de hand loopt en eindigt in een vicieuze cirkel, is het de moeite waard om even te pauzeren, een pauze te nemen en stap voor stap de vijf genoemde punten te doorlopen. Misschien besef je dan dat er helemaal geen probleem is en dat je eigenlijk gewoon moe, hongerig of eenzaam was. Anders heb je in ieder geval meer kracht en energie om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Als je met een heldere geest aan een oplossing werkt, realiseer je je vaak dat de meeste problemen zich toch vanzelf oplossen.