We hebben het er vaak over hoe moeilijk het is om iemand te vinden met wie je een relatie wilt, of hoe moeilijk het is om de relatie te behouden als je die eenmaal hebt. Toch hebben we het zelden over wat er tussen die twee gebeurt, omdat we nog minder vaak weten hoe we kunnen bepalen of we van iemand houden of niet en in welke mate. Dit komt omdat de heersende opvatting is dat ‘liefde’ simpelweg de toevloed van hormonen is die we ervaren als we met iemand zijn tot wie we ons aangetrokken voelen. Hoewel dit een vorm van liefde is, is het niet het soort verbinding dat aanleiding geeft tot jubilea en partnerschappen en comfort en gemak.
Natuurlijk is de vraag wat het betekent om van iemand te houden en hoe je weet of je van iemand houdt, een en dezelfde. Is het een gevoel, een verbintenis, een keuze, iets waar je op wacht om overheen te komen, of iets wat je moet opzoeken en creëren? De berichten zijn gemengd.
Liefde op de manier waarop de meeste mensen beweren het te willen ervaren is in wezen een staat van zijn waarin je je partner volledig ziet en om hem geeft als de persoon die hij is. Dit omvat acceptatie, respect, toewijding, de romantiek die je kunt creëren en de compatibiliteit die al dan niet inherent aanwezig is. Hoe dan ook, het kan nog steeds een beetje onduidelijk zijn of je zoveel om iemand geeft als je denkt. Hier zijn een paar manieren om erachter te komen of je meer van iemand houdt dan je denkt.
Je bent gaan idealiseren wat de ander idealiseert
Noem het een klassiek geval van “wie je partner ook moet zijn”, maar uiteindelijk is het iets heel normaals. Heel eenvoudig, je bent het leven gaan zien zoals het is en je bent geïnspireerd om te zijn zoals je partner, dus je moet wel denken dat je partner geweldig is.
Soms heb je het gevoel dat je de ander haat
Ondanks het feit dat je grote problemen hebt met die persoon, laat je hem of haar niet zomaar achter en ga je verder. Als je nog steeds contact zoekt, met ze praat of er zelfs maar aan denkt, dan is er meer liefde dan je laat merken.
Je kunt je uitschakelen in elkaars aanwezigheid
Misschien voel je soms vuurwerk, maar de overheersende emotie is altijd een gevoel van kalmte. Zoals de boeddhisten zeggen: als je iemand ontmoet en je hart bonst, je handen trillen, je knieën worden slap, dan is dat niet het geval. Wanneer je je zielsverwant ontmoet, zul je je kalm voelen. Geen angst, geen opwinding.
Je wilt vrienden zijn met de ander, ongeacht je romantische relatie
Dit is de grootste indicator dat je een echte liefde hebt die kan blijven duren: Als je vrienden wilt zijn met je partner, zelfs als jullie geen seks hebben, dan hou je op een hele echte manier van hem of haar.
De ander verandert jou en je prioriteiten
Wat het ook is waar je in de eerste plaats naar op zoek bent – je werk, je verlangen om alleen te zijn, je toekomstplannen – je bent bereid om het door een andere lens te zien en die plannen te verschuiven om deze persoon in je leven tegemoet te komen. Dit is minder een opoffering en meer een compromis, waarbij je opzettelijk ruimte voor hem of haar maakt waar die er eerst niet was.