De bekendste Vikingsymbolen en hun betekenis – Symbolen speelden vanaf het allereerste begin een belangrijke rol voor de Vikingen. De krijgers uit de Noorse mythologie gebruikten de volgende symbolen om hun goden om bescherming te vragen, om hun vijanden angst aan te jagen en om ze als geluksbrenger te gebruiken. De symbolen van de Vikingen, tegelijkertijd Noorse symbolen, zijn een veelomvattend onderwerp. Er zijn talloze vormen en ontwerpen. Symbolen speelden een belangrijke rol in de Noorse cultuur. Sommige symbolen dienden een puur representatief doel. Andere waren een oproep aan de Noorse goden om het volk te beschermen. De betekenis van Vikingsymbolen bestrijkt daarom een zeer breed gebied.
Hoewel de algemene opvatting ook is dat Vikingen ruige karakters waren die zich prettig voelden in gevechten en over zee reisden, moet worden opgemerkt dat ze intellectueel op een hoger niveau stonden dan de heersende indruk is.
Er is weinig historisch bewijs dat de symbolen die we hebben laten zien werden gebruikt in de Vikingtijd. De weergegeven tekens zijn echter ontstaan onder invloed van de Scandinavische gebieden.
Maar nu de individuele tekens, voor de nieuwsgierigen onder ons een spannende reis naar de tijd van de Vikingen van weleer.
De bekendste Vikingsymbolen & de bijbehorende betekenis
De hoorn triskelion
Het bestaat uit drie in elkaar grijpende hoorns, die staan voor de drie hoorns in de mythe van Odin en de zoektocht naar de magische honingdrank, Odhroerir, ook bekend als de honingdrank der poëzie.
Volgens de legende doodden de dwergen een wezen dat was geschapen uit het spuug van Vanir en Aesir (twee goddelijke groepen in de Noorse mythologie), dat alles wist en elke vraag kon beantwoorden.
Deze dwergen mengden het bloed van Kvasir met honing en goten het in drie hoorns met de namen Odhroerir, Boon en Zoon.
Volgens de mythe gebruikte Odin zijn gevatheid om de reuzin Gunnlöd over te halen en onderhandelde hij met haar om drie dagen lang een slok mede te drinken.
Eén slok per dag was toegestaan. Odin gebruikte één hoorn per dag en slaagde erin om alle mede van de poëzie op te drinken, wat hem hielp om te ontsnappen omdat hij in een adelaar kon veranderen.
Tegenwoordig wordt de drievoudige hoorn niet alleen beschouwd als een Noors symbool, maar ook als een symbool van wijsheid en inspiratie, vooral in relatie tot poëzie.
Fenrir
Volgens de mythologie is de wolf het eerste kind van de god Loki en de reuzin Angrboda vóór Hel en de Midgarslang. Het woord betekent letterlijk “degene die in het moeras woont”. De verklaring heeft te maken met het geloof dat heksen op wolven rijden en is afgeleid van het Oudnoorse “vitt”, wat tovenarij, heksen betekent.
Toen de goden het gevaar van Fenrir inzagen, brachten ze hem naar Asgard om hem beter in de gaten te kunnen houden. In het begin leek de wolf een ongevaarlijk dier, maar toen hij van dag tot dag groeide en sterker werd, voelden de goden zich door hem bedreigd.
Ze besloten hem voor altijd aan zware kettingen te binden, maar de wolf brak ze moeiteloos. Toen kon hij zijn krachten uitproberen op de magische kluister “Gleipnir”, die er zo eenvoudig uitzag als een dunne draad. Deze “draad” was echter gemaakt door dwergen – van dingen die niet bestaan. Het werd bijvoorbeeld gemaakt van de aanblik van beren, de stem van vissen, de baarden van vrouwen, het spuug van vogels, het geluid van kattenpoten en de wortels van bergen.
De wolf kon zich pas in de tijd van “Ragnarök” bevrijden. Hij verslond Odin en werd door zijn vader Vidar gedood in een duel.
Mjölnir – de hamer van Thor
In de mythologie betekent Mjölnir “oorlogshamer” en beschrijft het het magische wapen van Thor waarmee hij de vijanden van de goden versloeg, vooral reuzen, maar ook de slang van Midgar. In de Noorse mythologie is dit symbool het belangrijkste in de geschiedenis.
De IJslandse dichter Snorri Sturulson schreef over het ontstaan van de hamer.
Mjölnir werd gesmeed door de dwergen Sindri en Brokk en zijn belangrijkste eigenschap is dat wanneer hij wordt gegooid, hij nooit zijn doel mist en terugkeert naar de handen van de werper.
Wapen van Thor
Hoewel de hamer als wapen werd gebruikt door de god van de donder, werd dit symbool ook zeer gerespecteerd in ceremonies om huwelijken (om het paar vruchtbaar te maken) of geboorten en begrafenissen in te zegenen.
Hoewel er ook rellen waren over het wapen, staat het symbool ook voor zegen, toewijding en bescherming.
Een mogelijke interpretatie van het woord laat zien dat de betekenis ook dichter bij de term “verpletteren” of “vermorzelen” kan liggen.
Mjölnir was ook het symbool voor Thor. Het werd ook als amulet om de nek gedragen. IJzeren “Thor’s hamers” werden gevonden in verschillende negende- en tiende-eeuwse graven in de gebieden Svea, Midden-Zweden, het eiland Aland en Rusland. Er was er ook een gemaakt van barnsteen.
Tegenwoordig worden dergelijke amuletten gebruikt als trouwe replica’s, gemodelleerd naar historische voorbeelden. Talloze inwoners van Scandinavië en Noord-Duitsland dragen hamers als sieraad en zonder religieuze achtergrond, afgezien van een band met de Scandinavische cultuur of een interesse in het Vikingtijdperk.
Valknut
De Valknut bestaat uit drie met elkaar verbonden driehoeken of een geknoopte veelhoek met zes hoeken. De oorsprong van het woord is onduidelijk. Het is samengesteld uit de woorden “valr” (strijder gedood in de strijd) en “knut” (knoop).
Het symbool wordt vaak gevonden op gedenkstenen en scheepswrakken en is ongetwijfeld een van de bekendste.
Het staat ook bekend als Odins knoop, het hart van Vala of het hart van Hrungnir en is een van de meest voorkomende symbolen in de moderne tijd als het gaat om het afbeelden van de Vikingen.
Valknut vertegenwoordigt de overgang van leven naar dood en vice versa.
Het vertegenwoordigt ook de verbinding tussen Odin en de macht om te binden en te ontbinden.
Gotische beeldstenen tonen de knoop in verband met gevechts- en sterfscènes en dergelijke. Opgemerkt moet worden dat de Valknut geen puur ornamenteel karakter had.
Yggdrasil
In de Noorse mythologie beschrijft Yggrasil, van het Oudnoors voor “wereldasboom”, een esboom die als wereldboom de hele kosmos belichaamt. Andere namen voor de boom waren “Mimameid” of “Lärad”.
De levensboom is een uiterst belangrijk symbool van het Noorse geloof en heeft negen kernelementen (negen werelden of negen rijken van het universum), die hij met takken en wortels bijeenhoudt.
Deze rijken heten Asgard, Midgard, Muspelheim, Jotunheim, Vanaheim, Niflheim, Alfheim, Svartalfheim en Helheim.
Het symbool staat voor leven, groei en de verbinding van alle levende wezens. De takken strekken zich uit van de aarde tot de hemel en zijn geïntegreerd in deze elementen
Aegishjalmur
Dit is een magisch, runensymbool dat staat voor overwinning en bescherming.
Het woord is samengesteld uit twee woorden uit het Oud Noors, namelijk “aegis” (=schild) en “hjalmr” (=helm) en is een van de krachtigste symbolen.
de “helm van ontzag en terreur” bestaat uit acht takken (stekelige drietanden), die doen denken aan glanzende drietanden, die rond een punt zijn gerangschikt en deze verdedigen tegen de omringende vijanden.
De centrale punt wordt geïnterpreteerd als een object dat beschermd moet worden, waarbij de drietanden de beschermingsmiddelen zijn.
Volgens de legende tekenden de Vikingen de helm op hun voorhoofd om zichzelf te beschermen tegen hun vijanden en om ze bang te maken.
In de moderne tijd gebruiken Asatru-gelovigen het symbool graag als beschermende tatoeage of als symbool van identificatie onder hun gelijken.
Gungnir – de speer van Odin, de oppergod uit de Noorse mythologie
De naam komt uit het oude Noors en betekent “de wankelende”. Volgens de legende werd oorlog met deze speer in de wereld gebracht toen hij in het leger van de Wanen (een van de twee oudste godheden) werd gegooid.
Volgens het verhaal over zijn ontwikkeling werd Gungnir echter pas na de Wanenoorlog gesmeed.
De zonen van de dwerg Ivaldi maakten Gungnir en gaven het aan Odin. Loki leverde het samen met het gouden haar voor Sif en het schip Skidbladnir voor de vaangod Freyr. Loki zorgde ervoor dat de speer, net als de hamer van Thor, nooit zijn doel miste en altijd terugkeerde naar zijn werper. In de kern heeft de speer runen die het doel en het dodelijke effect van magie aangeven.
De afbeelding van Gungnir symboliseert macht en autoriteit – omdat Odin de god van de oorlog was en in werken bijna altijd werd afgebeeld met een speer in zijn hand, is Gungnir voor de Vikingen een symbool van oorlog.
De oorlog tussen de goden van Aesir en Vanir begon in de Noorse mythologie toen Odin zijn speer over de verzamelde goden van Vanir gooide.
Dit symbool werd in latere Vikingoorlogen vóór de eigenlijke strijd herhaald om bescherming te krijgen.
Zoals Loki al zei, miste Gungnir nooit zijn doel en keerde hij altijd terug naar Odin – net als Mjölnir.
Vegvisir – de wegwijzer
De Vegvisir is een IJslands symbool uit de magische traditie en komt van de Galdrastafir. Hoewel het een symbool van bescherming is, heeft het een andere betekenis. De vegvisir dient als gids en wegwijzer. Volgens het manuscript van de Huld zal je, als je dit symbool bij je draagt, nooit verdwalen in wind en slecht weer – zelfs niet als je een onbekend pad aflegt en zolang je het bij je draagt, kom je veilig aan op je bestemming. Soms geassocieerd of verward met Aegishjalmur, is de Vegvisir een ander Vikingsymbool, ook bestaande uit runenstokjes. De oorsprong hiervan is onbekend en het is niet duidelijk of het een echt symbool uit de Vikingtijd is, aangezien er maar weinig bronnen zijn die bewijs leveren voor dit symbool.
Een neopaganistische interpretatie van het symbool toont acht stervormige richtingen rond het centrum, die samen met het centrum de negen werelden uit de Noorse mythologie voorstellen:
De bovenwereld: Wanenheim, Asgard, Albenheim
De aarde: Jötunheim, Midgard, Muspellsheim
De onderwereld: Schwarzalbenheim, Helheim, Niflheim
Volgens de heersende mening gebruikten de Vikingen dit om te navigeren als een kompas, want het betekent “de weg vinden”. Het is ook onduidelijk wanneer het symbool voor het eerst werd gebruikt. Volgens de mythologie is het kompas verbonden met de persoonlijke reis die ieder mens in zijn leven onderneemt en wordt het daarom gezien als een symbool van bescherming, dat degenen die het dragen op hun levensreis begeleidt.
Svenfnthorn
De Oudnoorse betekenis van “slaghoorn” verklaart een spreuk die door de Vikingen werd gebruikt om iemand in een diepe slaap te brengen. Het symbool waarmee de spreuk wordt weergegeven varieert. Het is daarom onduidelijk of het een puur psychologische of ook een fysieke rol speelde en gewoon als voorstelling fungeerde.
De Svefnthorn is een van de meest eerlijke symbolen en is gebruikt in verschillende saga’s, zoals de Saga van de Volsungs, de Saga van Koning Hrolf Kraki en in de Gongu-Hrolf Saga. In de volksmond betekent het slaapdoorn en werd het gebruikt om de vijand in een diepe slaap te brengen.
Hoewel de doorn vaak werd genoemd in de Noorse mythologie, is dit symbool op verschillende manieren afgebeeld en is de symboliek tot op de dag van vandaag onbekend.
Odin, de adembenemende tovenaar, gebruikte het om de Valkyrie Brynhildr in een diepe slaap te brengen, waaruit ze alleen kon ontwaken als een held door de enorme cirkel van vuur drong die Odin had gecreëerd. Koning Olof spreekt een spreuk uit over koning Helgi om hem een paar uur bewusteloos te maken.
Een IJslands spreukenboek raadt de gebruiker aan om het symbool in een stuk eikenhout te kerven en het onder het bed van een bepaalde persoon te leggen – een andere tovenaar noemde het symbool niet, maar toonde het slechts als het gebruik van het hondenhart en werd op een plaats gelegd waar de zon 13 dagen niet scheen.
Het trollenkruis
In Zweden en Noorwegen verschijnt het trollenkruis als een stuk gebogen ijzer, het wordt gedragen als een amulet om kwaadaardige magie af te weren en komt voornamelijk voor in Zweedse folklore.
Het staat algemeen bekend als een modern symbool en werd eind jaren negentig gemaakt door een Zweedse smid als kopie van een beschermend rondje van de boerderij van zijn ouders.
Toen dit symbool alomtegenwoordig was, was de kans klein dat je gevaar liep, want het wordt geassocieerd met erfgoed, d.w.z. het idee dat je voorouders je beschermen.
Sleipnir
In de Noorse mythologie verwijst Sleipnir – of “de schuiver” – naar het achtbenige paard van de god Odin en wordt algemeen beschouwd als het beste paard. Het paard Sleipnir kon over de poorten van Hel springen, de Bifrostbrug oversteken naar Asgard en door Yggdrasil en alle negen werelden reizen – met adembenemende snelheid.
Sleipnir symboliseert ook snelheid, veiligheid, waarneming en geluk op reis, maar ook het eeuwige leven. Het is daarom cruciaal voor atleten, reizigers en ruiters, maar ook voor mensen die iemand hebben verloren.
Volgens de legende is Sleipnir ook de reden waarom Asbyrgi (een ravijn in IJsland) de vorm van een hoefijzer heeft. Toen Odin met hem door de Arctische woestijn reed, gleed hij uit en zette een hoef op het noorden van IJsland.
Andere goden gingen liever in strijdwagens. Maar Odin niet. Hij bleef trouw aan zijn Sleipnir.
Oorsprong
Het kreeg zijn naam omdat het zowel op het water en het land als in de lucht “glijdt”. In sommige Edische bronnen (afkomstig uit Yggrasil) wordt Sleipnir afgebeeld als het kind van de god en reus Loki met de hengst Savilfari. Volgens de legende moest Loki de tijdige voltooiing van de muren van Asgard verhinderen, omdat een onbekende bouwer van de muur rond Asgard de godin Freya als zijn vrouw wilde en de zon en de maan voor de voltooiing van de gebouwen. De reus Loki ontvoerde de hengst van de reus, die zijn eigenaar hielp met zijn werk, om Sleipnir bij hem te kunnen vaderen – zodat de hengst een paar dagen als vermist kon worden beschouwd totdat de deadline voor de voltooiing van de muur van Asgard was verstreken. Thor keerde toen terug en doodde de reus met zijn hamer Mjölnir.
Sleipnir is de broer van de kronkelende slang Jörgamundr en de wolf Fenrir. Het beeld van Sleipnir dook lang geleden op in sjamanistische tradities in Korea, Mongolië, Rusland en Noordwest-Europa en vertegenwoordigde, net als in de Noorse mythologie, een middel om zielen over werelden te vervoeren – bijvoorbeeld van het leven naar het hiernamaals of weer terug.
Er zijn talloze archeologische vondsten – die duizenden jaren ouder zijn dan het begin van het Vikingtijdperk. Er is dus aangetoond dat de oorsprong van dit symbool zelfs nog verder terug kan gaan.
Huginn en Muninn – de tweelingraven van Odin
Huginn komt van het Oudnoorse werkwoord “huga” dat denken betekent. Munin hoort bij het Oudnoorse werkwoord “muna” en betekent herinneren, je iets herinneren, aan iets denken.
De twee raven zijn een paar boodschappers voor Odin en werden in verschillende kunstwerken afgebeeld terwijl ze direct op de schouders van Odin zaten te wachten. Overdag veroverden ze de 9 werelden en ’s nachts keerden ze naar hem terug om hem al het nieuws te vertellen dat ze hadden gezien en gehoord. Van raven wordt gedacht dat het dieren van bloed zijn, maar ook van wijsheid en begrip. Dit symbool staat dus enerzijds voor bloedvergieten en bloederige daden, maar anderzijds ook voor onderwijs.
Dit komt ook terug in het lied Grimnismal:
“Huginn en Muninn moeten elke dag over de aarde vliegen.
Ik, Odin, vrees dat Huginn niet zal terugkeren naar huis, maar ik geef meer om Munnin”
Men gelooft dat de twee raven goede waarnemers waren dankzij de gaven die aan God (Odin) waren gegeven en in staat waren om de hele wereld in één dag te bereizen en binnen die tijd de taal van de mensen te leren. Talrijke onderzoekers beweren dat Huginn en Muninn ook weerspiegelingen van Odins bewustzijn zouden kunnen zijn. De betekenis van de twee woorden bevestigt hun veronderstellingen.
Huginn en Muninn staan afgebeeld in het logo van de Universiteit van Tromso in Noorwegen en twee straten zijn naar hen vernoemd.
Skuld’s net
Het net van Wyrd wordt ook wel het net van Skuld genoemd omdat Skuld een van de drie Nornen was die het net weefden. Het symbool uit de Noorse mythologie toont de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Een myhos zegt dat het lot van alle mensen door de Nornen in dit net is geweven. Het geweven web van Wyrd betekent de onderlinge verbinding met alles wat bestaat – zowel op magisch als energetisch niveau. Het bestaat uit negen lijnen en bevat alle runen. De basis van het lot is het verleden met het energetische karma. Hoewel we via het net aan de buitenkant een grens bereiken, hebben we voldoende speelruimte in onze gedachten en handelingen. De reactie en beweging daarbinnen is dus aan ons.
De Vikingen geloofden in het lot. Het feit dat de goden zelf een voorspelling hadden, de Ragnarök Apocalyps, symboliseerde hun idealistische kracht.
Het Net van Wyrd is een van de minder bekende symbolen uit de Noorse mythologie, dat bestond uit negen met elkaar verbonden staven.
Overigens is negen een zeer heilig getal onder de Vikingen:
Er waren negen werelden, Odin was negen dagen voor Yggdrasil om de geheimen van de runen te onderzoeken. De manier waarop de staven met elkaar verbonden zijn, staat voor de onlosmakelijke verbinding tussen het verleden, het heden en de toekomst.
Het Web van de Wyrd herinnert de Vikingen eraan dat wat ze vandaag zijn het resultaat is van min of meer wonderbaarlijke daden uit het verleden en dat alles wat vandaag onder hun ster gebeurt een blijvende invloed zal hebben op de toekomst.
Het hakenkruis
Van alle symbolen van de Vikingen is het hakenkruis degene die zijn betekenis heeft verloren.
Vooral omdat het hakenkruis tegenwoordig een heel andere betekenis heeft, was het voor de Vikingen een teken van voorspoed, macht en bescherming.
In de moderne tijd is het symbool gebruikt door nazi’s, bezoedeld en de traditie van de Vikingen in dit opzicht onteerd. In de Noorse mythologie was het hakenkruis nauw verbonden met het zonnewiel en de hamer van Thor. Er is ook bewijs dat veel Noorse mannen hakenkruizen op hun lichaam hadden gegraveerd.
Voor de Vikingen vertegenwoordigden Mjolnir en dus hakenkruizen macht en bescherming, omdat Thor de beschermer van Asgard was en het met zijn hamer met succes verdedigde tegen de onuitsprekelijk sterke krachten van de reuzen.
Het symbool stond ook voor de lucht en de zon – vooral omdat Thor in de Noorse mythologie de god van de lucht was.
Volgens het volksgeloof werd beweerd dat als een persoon of ding werd geheiligd met het hakenkruis, die persoon of dat ding heilig en gelukkig zou zijn.
De heersende veronderstelling is dan ook dat het hakenkruis voor sommige mensen een van de belangrijkste gelukssymbolen is en helaas door latere historische gebeurtenissen zijn waarde grotendeels heeft verloren.
Conclusie Vikingsymbolen betekenis
De Noorse mythologie is altijd fascinerend geweest. De betekenis van de Vikingsymbolen is duidelijk overgeleverd.